De dage, man bare giver op på forhånd

Putin, præsident eller premierminister. Snart præsident igen. Vi behøver ikke en gang fornavnet for at vide, at der er tale om den russiske leder med tanker om et styret demokrati. Et af mine første oplæg på russiskstudiet handlede om manden og hans mediepolitik. Vi var fire studerende og havde delt os i to grupper, så vi bedre kunne diskutere fordele og ulemper ved Putins strenge mediepolitik. Det endte med at blive en af de dage, hvor man bare giver op på forhånd.

Modstanderholdet fik en tekst skrevet af Anna Politkóvskaja, mens vi på det moderate hold fik en tekst om teorien bag det styrede demokrati. Dagen inden oplæget faldt alle argumenterne til jorden. De danske nyheder gentog igen og igen, at Anna Politkóvskaja var blevet myrdet foran sin lejlighed i Moskva. På dagen for oplæget indledte vi med ordene: Vi ved, at I vil lytte til de andre. Vi ved, vi har tabt. Det var som om vi måtte give op på forhånd.

Det er svært fra et vestligt udgangspunkt at se, hvorfor Putin bliver valgt som præsident. Det kan være svært at forklare, hvorfor russerne ikke gider politik længere, efter at have levet i det, de fik af vide var det bedste styre fra 1924 til 1991. Efter så mange år med politik og reformer er det måske ikke underligt, at de ikke vil længere. De giver op på forhånd og kaster stemmerne efter den, der lover dem et bekymringsfrit liv uden mere politik.

Dette indlæg blev udgivet i Rusland i Danmark og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s