Når man som dansker tænker på Riga, er det måske ikke ligefrem de smukke gader, man først kommer i hu. Riga har en ganske imponerende byddel opført i 1920’erne og 1930’erne, som jeg kun kan sammenligne med husene langs Sankt Petersborgs kanaler. Det havde jeg ikke ventet at se i Letland, der er den af de baltiske søstre, der har klaret sig værst ovenpå Sovjets fald. Jo, nogle af de flotte huse blev bombet under krigen og erstattet af det, Stalin så som arkitekturens fremtid. Nogle gik i forfald, men i efteråret 2011, da jeg var i Riga, stod husene i det mondæne Riga atter i pomp og pragt.
-
Nye indlæg
Arkiver
Magasinet rØST
- I Rusland er fortiden og nutiden cellekammeraterRUSLAND | Sergej Lebedevs roman Ved glemslens rand fra 2011 skriver sig ind i en lang tradition for at beskrive en ikke særligt stolt russisk fortid – nemlig fængslets. Med fængslet som kulisse fanger Lebedev enkeltpersonens og samfundets kollektive hukommelse om fortidens hændelser, man stadig ikke kan flygte fra.
- BOGOMTALE | Rusland som militær stormagtBOGOMTALE | I en ny bog af Niels Bo Poulsen og Jørgen Staun forsøger et bredt udvalg af forskere og eksperter at besvare en række spørgsmål om Ruslands militære formåen, samt belyse det russiske militærs udvikling gennem de sidste 30 år
- Transsylvanien – en åndelig generobring?UNGARN | Ungarerne er sandsynligvis det folk i Europa, hvor den største procentdel lever uden for nationens grænser. Der bor i dag mellem 9 og 10 mio. personer i Ungarn – men 2,2 mio. etniske ungarere lever som mindretal i Ungarns nabolande, som et resultat af Trianon-traktaten og de nye grænser efter 1. verdenskrig.
- MAGASINET RØSTS PLAYLISTE #2Det er ved at blive lysere igen, og verden omkring os er langsomt ved at lukke op igen. Der er også lys for enden af tunellen når det kommer til muligheden for at rejse ud i verden igen, og mens vi alle venter, har Magasinet rØST endnu en gang samlet en playliste, der tager dig med på en (metaforisk) musikalsk rejse til Rusland og Belarus. Sidste playliste h […]
- Vaccineproblematikken i Bosnien-HercegovinaBOSNIEN-HERCEGOVINA | Bosnien-Hercegovina er et af de få lande i Europa, som knap nok er gået i gang med vaccinationsprocessen mod COVID-19. Det skyldes blandt andet landets dysfunktionelle politiske system, hvor der ikke kan opnås enighed om, hvordan landet skal anskaffe vaccinerne.
- Realitetstjek: Usbekistan under MirzijajevUSBEKISTAN | I december 2020 var det fire år siden Sjavkat Mirzijajev officielt overtog posten som præsident i Usbekistan efter 25 års autokrati under Islam Karimov. Mirzijajev lovede demokrati, menneskerettigheder og global integration. Hvordan ser Usbekistan ud i dag?
- Klubrádió – Et orbanistisk medieforløbUNGARN | Klubrádió var den sidste bastion for regeringskritisk radio i Ungarn. Nu er også denne radiostemme forstummet.
- rØST rykker i stillingRØST | Som de fleste af Magasinet rØSTs læsere nok har bemærket, har vores chefredaktør, Julie Arnfred Bojesen, fået nyt job. Den 15. februar 2021 tiltræder hun stillingen som leder for det nye ukrainsk-danske ungdomshus i Kyjiv, Ukraine.
- Georgiens mest magtfulde mand giver slip på sin magt. Eller gør han?Georgien | Den tidligere premierminister Bidzina Ivanishhvili har igen proklameret sin afsked med georgisk politik. Han ønsker mere plads til en stærk opposition. »Tomme ord«, lyder det fra kritikere, som mener, at Ivanishhvili blot forsøger at rense sit udemokratiske ry.
- Stream kortfilm og prisvindende miniserie fra MoldovaMOLDOVA | Danmark er kendt for deres filmproduktioner, men de færreste ved, at der også eksisterer en sprudlende filmproduktion i det lille land Republikken Moldova.
- I Rusland er fortiden og nutiden cellekammerater