Rumænerne i Estland – kun lidt misundelige

Her en lille historie fra min tid som comeniusassistent i Estland. Georg, min altid stressede og drømmende mentor havde fået besøg af sine partnere fra sit GRUNDTVIG-projekt. Det var et sprogligt kaos af kyprioter, italienere, polakker, spaniolere, grækere og rumænere. De heldige asener havde lige netop valgt det, der føltes som den varmeste uge i Estland 2011, så de så Estland fra dets absolut pæneste side.

Og der stod rumænerne så og sukkede en anelse. De var ikke bitre, men måske en anelse misundelige, da de så Estland, esterne og det estiske samfund. De så et land, der trods økonomisk krise ikke havde brækket halsen, et land, der måske ikke havde overflod, men som i modsætningen til de andre lande i projektet forekom så nordisk, så vestligt. Hvordan kunne Estland, der også havde været en del af Østblokken og som også havde været bagud i 1991, være kommet så langt på så kort tid?

Estland havde solgt rub og stub til udenlandske virksomheder. – Det koster at sælge sig selv. Men måske opnåede Estland derved en frihed, som de andre tidligere sovjetrepublikker kun drømmer om. Måske satte de sig bare et almindeligt mål? I 1991 stræbte Estland ikke efter at blive rigt som USA eller magtfuldt som England, målet var ganske simpelt at blive lige så kedeligt som Sverige og mange vil da også mene, at man kan kede sig fortræffeligt i Estland. – Det er måske noget rumænerne savner?

Dette indlæg blev udgivet i Østeuropa, Estland. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s