Nazisternes ko

Jelena underviser i historie på et russisk gymnasium i Estland. Hun fascinerer mig, fordi hun som en af de få russisksprogede historielærere i sin undervisning giver plads til fortolkninger og historier, der er set fra begge sider. Det er vigtigt at kunne se en historisk begivenhed fra begge sider, især når man bor i Estland. Jelena havde god forståelse for, at esterne havde kæmpet på tysk side og for, at de selv den dag i dag kan hylde SS’ere som helte.

Jelenas bedstemor havde syv børn, en ko, to grise, nogle høns og en mand ved fronten. Så kom den Røde Hær til den lille hviderussiske flække og de havde brug for proviant. En officer hentede familiens ko, for den kunne føde mange. Senere ankom den tyske hær og de havde brug for proviant. En tysk officer kom for at hente nogle af familiens dyr, men da han så, at den enlige mor sad med syv børn, uden en ko til at give dem mælk, gik han videre. I slutningen af ugen kom den tyske officer igen forbi, denne gang trækkende på en ko. Han gav den enlige mor koen og gik. To år senere kom den Røde Hær igen og tog koen.

Siden da, mindede Jelena mig om, havde de i hendes familie altid husket nazisterne for det gode, på trods af hvad historien ellers fortalte dem var sandt.

Dette indlæg blev udgivet i Hviderusland og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s