Metsalised

Metsalised var en særlig spejdergruppe i Estland, som jeg fik kontakt til gennem det estiske spejderkorps ESÜ, da jeg meldte mig som frivillig og sagde, at jeg gerne ville hjælpe til med et eller andet.

En dag inden korpslejren i 2011 blev jeg så kontaktet af lederen i Metsalised. Metsalised (Skovvæsenerne) består af ene synshandicappede spejdere og to seende hjælpere. Med synsnedsættelser fra 90% til 100% er spejderne i patruljen ikke den typiske målgruppe for de aktiviteter, man normalt beskæftiger sig med til spejder. Gå med kort, pionering, bygge i rafter, natløb, øksemærker – ja, man kan svært forestille sig en ikke-seende spejder. Men de børn, jeg mødte var topmotiverede, frygtløse og frem for alt nysgerrige og turde prøve sig frem.

De fandt sig i en række opgaver, der var beregnet på seende spejdere og fortsatte så deres vandring derudaf med diktafonen fremme. – For minderne ville de have med sig lige så vel som alle andre unge.

 Jeg kan ikke lade være med at tænke Skovvæsenerne som de ultimative spejdere fordi de, selv i deres hverdag, selv på en simpel tur ud i skoven udfordrer sig selv igen og igen – ved at turde deltage og opleve i en verden, der let kan blive utroligt kompliceret. Jeg husker da børnene stak i rend på landevejen og jeg så måtte halse efter dem med hjertet tikkende derudaf, for hvad kunne ikke hænde? Udfordrede ja! Men langt fra stakler eller ubehjælpsomme.

Hvor er lige blindespejd i Danmark?

Udgivet i Estland | Tagget , , , | Skriv en kommentar

Mødet med legenden Yarets

Lidet vidste jeg, da jeg sagde farvel til Yarets, at jeg skulle komme til at følge ham de næste på internettet. Jeg havde ikke forestillet mig, at jeg havde mødt en legende. Læs resten

Udgivet i Estland, Hviderusland, Letland, Litauen, Rusland, Sovjetunionen | Tagget , , , , | Skriv en kommentar

Autoritetstro

I hele denne snak om Ukraine, skal der også være tid til et grin. Mine ukrainske kursister fortalte mig for et stykke tid siden denne vits om det at være autoritetstro:
Læs resten

Udgivet i Ukraine | Tagget , , , | Skriv en kommentar

Saving for a rainy day: Keith Chen on language that forecasts weather — and behavior

Hvor simpelt det var i Estland, hvor der ikke var nogen futurum og hvor spørgsmålet om han/hun/den/det ingen betydning havde.

TED Blog

Keith-Chen By Keith Chen

How are China, Estonia and Germany different from India, Greece and the UK? To an economist, one answer is obvious: savings rates. Germans save 10 percentage points more than the British do (as a fraction of GDP), while Estonians and Chinese save a whopping 20 percentage points more than Greeks and Indians. Economists think a lot about what drives people to save, but many of these international differences remain unexplained. In a recent paper of mine, I find that these countries differ not only in how much their residents save for the future, but also how their native speakers talk about the future.

[ted_talkteaser id=1670]

In late 2011, an idea struck me while reading several papers in psychology that link a person’s language with differences in how they think about space, color, and movement. As a behavioral economist, I am interested in understanding how people make decisions…

View original post 699 more words

Udgivet i Uncategorized | Skriv en kommentar

Misjki og Mandsmod

Misjki – det russiske ord for kælebjørn. Men det er også en semipolitisk børneorganisation knyttet til kræfterne bag Putin. Da jeg i sin tid beskæftigede mig med Nasji var Misjki noget nyt.
Læs resten

Udgivet i Uncategorized | Tagget , , , , , | Skriv en kommentar

Estlands to jetjagere

Estlands nationaldag. Iseseisvus Päev 2011. Jeg befandt mig på Frihedspladsen i Tallinn i 20 graders frost og troede knapt mine egne øjne, som jeg fulgte militærparaden med øjne og kamera. Forbi mig marcherede godt tre regimenter og så lod de til at tage en tur til. Et par enkelte militærkøretøjer kørte forbi. Ikke endvidere imponerende.

Læs resten

Udgivet i Estland, Tallinn | Tagget , , , , | Skriv en kommentar

Hvorfor var der ingen, der råbte hurra?

9. maj, Sejrsdagen. Mange husker de militære parader fra fjernsynet, de lidt skræmmende buldrende krigsmaskiner og den stive march. I sidste ende var der ingen, der troede på det længere, heller ikke russerne. Langsomt forsvandt dagen for fejringen af sejren over Nazityskland og blev til en dag, hvor man hilste lidt pænere på veteranerne på gaden.

Læs resten

Udgivet i Rusland, Skt. Petersborg, Sovjetunionen | Tagget , , , , , , , , | Skriv en kommentar